31/10 Urfremføring: In Arduis

Velkommen til premieren av bestillingsverket «In Arduis» 31. oktober i Troldsalen. Verket er skrevet av Wolfgang Plagge som i år er KODEs første huskomponist, og presenteres av komponisthjemmenes direktør Christian Grøvlen.

Kjøp billetter her

Urfremføring: In Arduis
Konsert i Troldsalen søndag 31. oktober kl. 17
Christian Grøvlen piano
Wolfgang Plagge komponist

Program: urfremføring

Tale av Stian Opedal Davies
Samtale med komponist Wolfgang Plagge og kurator Monica Jangaard
Diktopplesning av Wolfgang Plagge
Urfremføring av In Arduis av Christian Grøvlen

Wolfgang Plagge (f. 1960) er velkjent fra sitt mangeårige virke som komponist, utøver og musikkformidler. I 2021 har KODE hatt æren av å ha Plagge engasjert som årets første «huskomponist» i nysatsningen Følg verket. Gjennom året har Plagge komponert verket «In Arduis» – og publikum har fått bli med på ferden gjennom samtaler, workshops og digital formidling. «In Arduis» er latin for «I vanskelige tider», en tittel som nok kan gi gjenklang for mange etter den spesielle perioden vi alle har vært gjennom det siste halvannet året. 

Plagge ble kjent som vidunderbarn da han vant Ungdommens Pianomesterskap i 1971, bare 11 år gammel og debuterte som pianist året etter. Han studerte ved musikkhøyskolen i Hamburg, med Evgeni Koroliov i klaver og György Ligeti i komposisjon. I årene etter utdannelsen har Plagge manifestert seg mer som komponist enn pianist, selv om han har opprettholdt en utøvende virksomhet nasjonalt og internasjonalt. Plagge har til nå komponert mer enn 180 verker. Som komponist har han en omfattende produksjon med en verkliste som spenner fra liturgisk musikk til symfoniske verker. Hoveddelen består imidlertid av klaver- og kammermusikk.

Stykket «In Arduis» vil urfremføres av Christian Grøvlen, pianist og direktør ved KODEs komponisthjem. Grøvlen er direktør for KODEs komponisthjem siden 2020 og aktiv utøvende pianist. Grøvlen debuterte med Kringkastingsorkesteret i 2019 og med Operaorkesteret i 2020. Grøvlen er mottaker av Robert Levin Prisen, Léonie Sonning Talentpris og Statens Kunstnerstipend. 

Konserten starter med en samtale på scenen mellom komponist Wolfgang Plagge og kurator ved komponisthjemmene Monica Jangaard.

Hva kan komponisten fortelle like før publikum blir med inn det ferdige verket? Plagge deler sine tanker om å skape musikk i dialog med kunstneren og med publikum.

Billetter og booking

Voksne: Kr. 290
KODE medlem og Venneforening: Kr. 250 (gjelder også med følge)
Studenter og Bergenskortet: Kr. 250
Barn: Kr 50

KJØP BILLETTER HER

Ledige billetter selges også på Troldhaugen. Billetten inkluderer inngang til Griegs villa og besøk i museumsutstillingen.