Røta: Ragnhild Hemsing og Tor Espen Aspaas

Velkommen til konsert med Ragnhild Hemsing og Tor Espen Aspaas i Troldsalen, søndag 5. september kl. 13.

Kjøp billetter her

KODE åpner høstens konsertsesong på Troldhaugen med fiolinist Ragnhild Hemsin og pianist Tor Espen Aspaas, som inviterer publikum inn i et musikalsk landskap sterkt preget av den norske folkemusikken.

Vi får høre springar og halling i deres originale form, men også hvordan romantikkens komponister transkriberte folkemusikken.

Programmet er helnorsk med Ole Bull, Johan Halvorsen og ikke mist Edvard Grieg, men også komponisten Ludvig Irgens-Jensen som var en av Norges viktigste komponister i mellomkrigstiden og under andre verdenskrig.

Om artistene

Ragnhild Hemsing (f. 1988)  har dype røter i den rike folkemusikktradisjonen i Norge og er kjent som en meget allsidig artist. På friskt vis har Hemsing klart å smelte sammen typiske trekk ved norsk folkemusikk og klassisk musikk på en fullt ut moderne måte. Hemsing har et stort repertoar med klassiske soloverk for fiolin, og supplerer det med mer uvanlige og kompliserte verk skrevet for hardingfele.

Ragnhild Hemsing debuterte med Bergen Filharmoniske Orkester 14 år gammel og har siden spilt med alle de største norske orkestrene. Hun studerte ved Barratt Due musikkinstitutt i Oslo og videre ved professor Boris Kuschnir i Wien. Hemsing spiller på en fiolin bygd av Francesco Ruggeri (Cremona, 1694) som er utlånt fra Dextra Musica.

Tor Espen Aspaas (f. 1971) er en av de mest profilerte pianistene og musikkformidlerne i sin generasjon norske musikere. I 2016 ble han utnevnt til Ridder 1. klasse av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for sin innsats for musikk- og kulturformidling. Aspaas mottok sitt solistdiplom ved NMH i 1996 og debuterte i Oslo året etter med strålende kritikker. Aspaas er tildelt en rekke priser og utmerkelser og han har vært solist med flere internasjonale og norske symfoniorkestre. Siden 2006 er han professor ved Norges musikkhøgskole hvor han ved siden av undervisning og veiledning gjør et forskningsprosjekt på improvisasjonens rolle i Beethovens kreative prosesser og verker. 

Program

Bruremarsj etter Myllarguten trad. folketoner from Telemark.

Edvard Grieg (1843-1907):
- Bruremarsj etter Myllarguten fra Slåtter, Op. 72
- Lyriske stykker V, Op. 54, arr. for fiolin/Hardingfele og piano
Notturno (Nocturne)
Gangar (Norwegian March)
Trolltog (Zug der Zwerge)

Ole Bull (1810-1880): La Melancolie

Edvard Grieg: Ved Mannjevningen fra Sigurd Jorsalfar, Op. 22

Johan Halvorsen (1864-1935):
- “Norske danser No. 2” for fiolin og piano
- “Veslemøys sang”, arr. for Hardingfele og piano fra Mosaique, Suite de morceaux caracteristique

Ludvig Irgens-Jensen (1894-1969): Allegretto: fra Sonate for fiolin og piano i Bb dur:

Pause

Johan Halvorsen: «Elegie» for fiolin og piano

Hardingfelesolo:
- "Bjøllelåtten", springar fra Valdres 
- "Kjeringe i snødreve", halling fra Valdres             

Edvard Grieg:
- Fiolinsonate nr. 3 i c-moll, Op. 45
Allegro molto ed appassionato
Allegretto espressivo alla Romanza
Allegro animato

Praktisk informasjon og billetter

Priser

Voksen kr. 290
Venneforeningen/KODE medlem kr. 250
Studenter kr. 250
Barn kr. 50

Varighet: ca. 90 minutter.

Kjøp billetter her

Ledige billetter selges også på Troldhaugen. Billetten inkluderer inngang i Griegs villa og besøk i museumsutstillingen.