Digital konsert: Grøvlen & W. Andersen

PREMIERE 25. desember kl. 19: Musikalsk eventyrstund med Christian Grøvlen & Bjørn Willberg Andersen 

Se konserten gratis på Vierlive her

KODE Kunstmuseer og komponisthjem inviterer hele verden til en magisk julekveld på Troldhaugen. Tre digitale gratiskonserter fra Edvard Griegs stue som kan nytes der du er - uansett hvor du er. 

Om programmet

Denne konserten er en slags julekveld. Konserten åpner med en engelsk julesang arrangert for klaver av Percy Grainger, Griegs yndlingspianist mot slutten av hans liv. Stykket er tilegnet Edvard Griegs minne i kjærlighet og beundring. 

Så spilles den første samlingen med Lyriske Stykker op. 12, som ble utgitt i desember 1867. Deretter følger to "julekort" fra de to andre komponisthjemmene. "Kristi-Blodsdråper" som er første stykke i samlingen Slåtter og Stev fra Siljustøl. For anledningen har Wolfgang Plagge skrevet en musikalsk refleksjon over "I ensomme stunde" av Ole Bull. Dette blir både en hilsen fra Lysøen, en tanke om den økte grad av ensomhet man har opplevd under pandemien og en pekepinn på tematikken for programmet neste år.  

Skuespiller Bjørn Willberg Andersen fra Den Nationale Scene leser H.C. Andersens rørende juleeventyr "Piken med svovelstikkene". Konserten avsluttes med fem av våre mest kjære julesanger i Grøvlen sine egne arrangementer for klaver. 

Om artistene

Bjørn Willberg Andersen har vært ansatt ved DNS siden 1988. Willberg Andersen har vært å se i en rekke forestillinger på DNS, blant annet «Hellemyrsfolket», «Hamlet» og «Vår ære/vår makt», og ved diverse film-, radio og TV-produksjoner. Han er også kjent for sin tolkning av Gunnar Staalesens Varg Veum både i radioteateret og på scenen. I 2017 debuterte han som dramatiker med musikkteater-forestillingen «Engler over Møhlenpris».

Christian Grøvlen er en norsk pianist. Han debuterte med Kringkastingsorkesteret i 2019 og med Operaorkesteret i 2020. I 2017 utkom hans første innspilling “Bach - Inside Polyphony” til strålende kritikker på 2L. I 2021 utkommer hans neste plate “Eventyr”. Grøvlen er mottaker av Robert Levin Prisen, Léonie Sonning Talentpris og Statens Kunstnerstipend. Fra 2020 er han også direktør for Komponisthjemmene.  

Program

Percy Grainger (1882-1961):

The Sussex Mummers Christmas Carol

Lyriske stykker I / Lyric Pieces I, Op. 12
(dedicated to Betty Egeberg)

Arietta
Vals / Waltz
Vektersang / Watchman’s Song
Alfedans / Fairy Dance
Folkevise / Folk Song
Norsk / Norwegian
Albumblad / Album Leaf
Fedrelandssang / National Song

Harald Sæverud (1897-1992): Slåtter og stev fra Siljustøl, Suite 1 op. 21
Kristi-Blodsdråper 

Wolfgang Plagge  (1960 -): Solitude

Hans Christian Andersen (1805-1775):
Bjørn Willberg Andersen leser: Piken med svovelstikkene
 
Christian Grøvlen (1990 - ): Fem julesanger

Jeg synger julekvad
Mitt hjerte alltid vanker
Sang til juletreet
Det hev ei rose sprunge 
Deilig er Jorden

Se konserten gratis på Vierlive her

  • 25. desember 2020 til 31. desember 2020
  • - *

* Gratis for alle!