Hvordan oppleve Troldhaugen

Har du enda ikke besøkt Norges mest berømte komponisthjem? Da er det kanskje på tide denne sommeren!

Edvard Griegs Troldhaugen er et stemningsfullt sted fylt av natur, musikk og minner om den lille, store komponisten fra Bergen med de hvite bartene. 

Her får du seks tips til besøket: 

1. Hvordan drar du dit? 

Troldhaugen ligger like utenfor Bergen sentrum, på Hop. Tar du Bybanen, går du av på Hop stasjon som ligger ca. 20 minutters gåtur unna.

Kommer du med bil har Troldhaugen et stort gratis parkeringsområde. Herfra er det en idyllisk minuttlang spasertur mellom høye trær i alléen før du trer inn på museumsområdet.

Det går også merket sykkelsti hele veien fra byen til Troldhaugen, og du kan sykle helt frem til inngangsdøren. 

2. Lytt deg opp i forkant. 

Edvard Grieg omtalte ofte Troldhaugen som sitt beste opus. Helt siden 1928, da området ble åpnet som museum, har Troldhaugen vært et valfartssted for Grieg-elskere fra alle kanter av verden.

Griegs musikk er uten tvil verdenskjent, men er du kjent med den? Hør deg opp i forkant på en av dine strømmetjenester! Kanskje «Dovregubbens hall» i bilen, eller en rusletur med «Morgenstemning» eller «Trolltog» på øret, kan sette stemningen før besøket? Sjansen er stor for at Grieg står bak flere musikkstykker du er kjent med enn du var klar over. 

Vil du både se og høre Griegs musikk? Da kan du få et gjensyn med Grieg minutt for minutt hvor alle Griegs verk ble fremført live på NRK.

3. Besøk Nina og Edvards villa. 

Villaen på Troldhaugen ble ferdigstilt i 1885 og her tilbragte ekteparet Grieg somrene sammen i 22 år. Sammen ga de interiøret et sjarmerende personlig preg, med en blanding av norsk dragestil og victoriansk villastil med plysjmøbler som var typisk for samtiden.

Husets hovedetasje er åpen for publikum og består av et minnerom fylt med gjenstander, kunst og fotografier fra viktige hendelser i Griegs liv, samt ekteparets originale stuer. I salongen står Griegs eget Steinway-flygel fra 1892. Det er i like god stand i dag som for over hundre år siden og brukes jevnlig til konserter. Se video om flygelet her.

Foran villaen er det et utsiktspunkt hvor du kan få overblikk både over Troldhaugen og området rundt. 

4. Gå en tur langs de små stiene. 

Villaen er omgitt av et vakkert naturområde med en sti som beveger seg rundt villaen med avstikkere ned mot Nordåsvannet. Start med en tur ned til Griegs komponisthytte. Her gikk han daglig ned for å få etterlengtet arbeidsro. I utsikten over vannet fant han inspirasjon til noen av sine mest kjente lyriske stykker. Se video om komponisthytten her.

På veien tilbake kan du gå forbi konsertsalen, hvor du kan måle høydeforskjell på deg og Grieg-statuen i 1:1.

Avslutt turen ned mot Gravstedet, hvor Nina og Edvard hviler i fjellsiden. Her er en molo som går ut mot vannet, og en benk hvor du kan finne ro. En kveld da Edvard og hans beste venn hadde vært ute og fisket, la de inntil i denne viken. Solen kastet sine siste stråler mot Troldhaugen før den senket seg bak åsen i nordvest, og traff skaret midt oppe på fjellveggen. «Her vil jeg hvile for bestandig» sa Grieg. Se video om gravstedet her.

5. Hør en konsert. 

Kom tett på musikken gjennom en konsert i Troldsalen, kjent som en av landets fineste kammermusikksaler. Utsikten er storslått gjennom det store vinduet bak scenen, innrammet av eng og planter og utsikt mot komponisthytten og vannet.

Salen ble tegnet av Sverre Lied og Peter Helland Hansen i 1985, og er renovert i to omganger siden, slik at akustikken og komforten er på topp.

Her er det jevnlig konserter, og i sommer kan du nyte en halvtimes lunsjkonsert med Griegs musikk hver dag kl. 13, fra tirsdag–søndag, med noen av Norges fremste pianister. Klikk her for mer info og lenke til billetter.

6. Sett deg i kafeen, eller ta en rastepause ute.

I museumsbygningen finner du en liten butikk, en utstilling og en kafé med alle rettigheter. For tiden har vi is, vafler, kaffe og annen drikke for salg.

Du kan også sitte utendørs på den lille terrassen på fremsiden. På Troldhaugen er det også flere benker over hele området, hvor du kan nyte medbragt matpakke. Bare ikke ta med deg engangsgrill, det er strengt forbudt på dette området! 

Vi håper du vil hjelpe oss å ta vare på Troldhaugen og ta hensyn til både andre publikummere, ansatte og til samlingene våre. 

Vi ønsker deg hjertelig velkommen til Troldhaugen i sommer! 

Åpningstider: Tirsdag–søndag kl. 10–17.